Snel & overzichtelijk, Process Mining as a Service PMAAS®.

Process Mining laat ons het proces snel en overzichtelijk doorgronden. Als een röntgenfoto kijkt het dwars door het proces heen.

Process Mining as a Service

Door gebruik te maken van data uit bronsystemen laat het zich niet afleiden of beïnvloeden door emotie of interpretatie en blijft het volledig objectief. Het toont de feitelijke situatie waardoor oorzaken van frictie, vertraging en inefficiëntie direct zichtbaar worden. Door een combinatie van manuele analyse en AI-machine learning leveren is process mining uiterst gericht in staat uw processen te optimaliseren.

Process mining kan – zeker aan het begin van een journey – best overweldigend zijn. Het is complexe materie en niet iets wat je ‘er even naast doet’. Het kost de nodige tijd, aandacht en beschikbaarheid van mensen.

Net als met andere software implementaties passeren alle bekende stappen de revue: software/pakket/vendor -selectie, implementatietraject, infrastructuur/footprint uitbreiden, cursussen en trainingen, governance inrichten, opschalen van de interne organisatie (FTE) voor het bemensen van de software/CoE, budgetten voor sourcing, IT-Support/beheer/LCM/onderhoud, monitoring inrichten, enzovoorts. DATICX levert langs de volledige journey benodigde expertise en naast de ’traditionele’ implementaties bieden we nu ook “Process Mining as a Service”.

Process Discovery

Een PMAAS-traject start met Process Discovery. Deze fase geldt als basis voor de samenwerking. Zo nomineren we één of meerdere processen waarmee we aan de slag gaan. We spreken gezamenlijk doelen, KPIs en tijdslijnen af. Leggen verwachtingen vast en natuurlijk definiëren we het samenwerkingsmodel en de manier waarop we de data uitwisselen.

Deze afspraken leggen we netjes vast zodat we een juist vertrekpunt hebben.

Data Collection

Voor het optimaliseren van processen is data nodig.Het is nu zaak om de dataset op te maken en te zorgen voor een data-connectie. Zo kunnen we de data veilig uitwisselen.

Daarnaast hebben we een procesmodel nodig. Het procesmodel is een opsomming van het proces zoals je verwacht, hoopt of wil dat het verloopt. We kunnen een bestaand procesmodel inlezen OF we kunnen deze genereren uit de data. Zodra het procesmodel een feit is kunnen we de analyse starten.

Start analyse

Met de data aanwezig kan het werk beginnen. We richten de Process Mining omgeving in en draaien spreekwoordelijk ‘de sleutel’ om. Daarmee starten we de Process Mining engine en genereren we de eerste resultaten.

We voeren sanity-checks uit die we gezamenlijk bespreken zodat we zeker weten dat de dataset juist is. Bij positieve verificatie starten we met de analyses. We geven we opdracht om de AI conformance checks uit te voeren en zoomen we in op geïdentificeerde root causes.

Configureren Cockpits

Cockpits dienen meerdere doelen. Allereerst tonen ze de huidige situatie en prestaties. Zo nodig zelfs real-time. Daarnaast verwerken we de KPIs en targets die we overeen zijn gekomen. Daarmee is perfect zichtbaar hoe het proces presteert ten opzichte van de targets. De vormgeving van cockpits hangt af van het type proces. Sommige indicators zijn beter te visualiseren in een taartdiagram of meter terwijl andere duidelijker zijn in een chart of tabel.

Additioneel is het mogelijk om de cockpits voor u beschikbaar te maken.

Periodieke analyse-rapportages

Process Mining draait natuurlijk om het optimaliseren van processen. Bij PMAAS nemen we u alle analyse-activiteiten uit handen. Dat betekent dat wij de analyse voor u uitvoeren, de resultaten in een periodiek rapport opnamen en aan u overhandigen. Zo kunt u met de bevindingen (oftewel optimalisatie potentieel) aan de slag. U kunt kiezen uit vier frequenties: twee-wekelijks, maandelijks, twee- of drie maandelijks.

De rapportage frequentie bepaald de maandelijkse fee die u voor PMAAS betaald.

Evaluatie & next steps

De analyses zijn uitgevoerd. De cockpits zijn ingericht. De Intelligent Automation draait en doet zijn werk.

We evalueren de samenwerken, de impact en bekijken of er nog verbetering nodig zijn.

Daarnaast zijn er wellicht ook andere processen die optimalisatie behoeven. Die kunnen we volgens hetzelfde principe oppakken en analyseren.

ROI
< 6 tot 12 maanden

Time-to-value
8 – 12 weken

RPA/AI Use cases
3 – 8 per proces

Doorlooptijd
Gemiddeld -18%

‘Touchless’
Gemiddeld + 13%

Automation rate
+ 8% tot +13%

De voordelen van PMAAS®

  • Resultaat zonder hoge investeringen of licentiekosten vooraf (IT & FTE)
  • Dedicated team van Process Mining Experts
  • Zeer korte time-to-market & time-to-value
  • Snel schalen met nieuwe processen & intelligent automation
  • Zeer hoog securityniveau – omgeving voldoet aan alle security eisen
  • Als kennismaking, voor een specifieke periode of permanent
  • Direct de benodigde expertise en geen aanloop/leercurve
  • Clouddienst. Geen onderhoud – wel de lusten, niet de lasten
  • Platform is overal en altijd toegankelijk
  • Voor één of meerdere processen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze consultancy diensten, oplossingen of inzoomen op een specifiek onderwerp als Proces Optimalisatie, Analytics, BI of Process Mining, Intelligent Automation of Optimalisatie as a Service? Neemt u dan vooral contact met ons op.

Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Emiel van Nielen, Directeur van DATICX (e.van.nielen@daticx.nl) of een van onze specialisten.

Meer weten?
Stuur Emiel een bericht!

+31 (0)10 3220 470
info@daticx.nl