Wat is process Mining?

Dit is inmiddels een wat traditionele benadering van Process Mining. Veel software is overigens nog wel op deze (wat beperkte) definitie gebaseerd en richt zich dus vooral op het ontdekken (‘process dissocieert’).

Hoewel in veel gevallen ingezet met de intentie om processen te verbeteren is het daadwerkelijk verbeteren voorbehouden aan de term ‘execution management’. Het is dus goed om in het achterhoofd te houden dat ‘discovery’ en ‘execution’ twee verschillende stromingen zijn. Je komt deze ‘knip’ zoals gezegd ook tegen in de beschikbare software. Een groot deel is gericht op ‘discovery’. Een klein – maar daardoor juist zeer waardevol aandeel richt zich als platform ook op ‘execution’. Nog specialistischer wordt het als een platform niet alleen data consumeert maar ook AI Machine Learning inzet om inzichten te verkrijgen en met deze inzichten intelligente automatisering te orchestreren. Het Celonis EMS is een voorbeeld van een volledig Process Mining en Execution Management System.

Het is echter zo dat Process Mining faciliteert in het ontdekken en monitoren van het process. De uiteindelijke verbeteringen vallen strikt genomen onder ‘execution management’. Wij gebruiken daarnaast de term ‘Intelligent Automation’. Daarmee doelen we op de oplossingen die we ontwikkelen met behulp van Celonis, de AI Machine Learning engine en de Automation Apps.

Process Mining in vijf globale stappen

01

In de definieer stap van het proces wordt de benodigde data geselecteerd vanuit het bron systeem/systemen. Dit wordt gedaan doormiddel van het gebruik van verschillende tools. In onze process mining efforts gebruiken wij de meest geavanceerde tool, real-time data ingestion, waarbij proces gegevens voortdurend worden gesynchroniseerd. Dit helpt bij het stellen en behalen van uw strategische organisatiedoelen.

02

Nadat de benodigde data is verzameld kan er een end-to-end visualisatie worden gemaakt van het proces. Deze stap wordt ook wel Process Discovery genoemd. De visualisatie gebeurd via een krachtige in-memory Core Process Mining Engine die meet hoe het proces werkelijk werkt. Dit leidt tot een duidelijk overzicht gevisualiseerd in een dashboard.

03

In deze stap analyseren we de verschillen tussen het ideale proces en hoe het in werkelijkheid zit. Doormiddel van het gebruik van AI Machine Learning kunnen we die execution gaps identificeren net zoals wanneer en waar de oorzaken liggen. Dit gebeurt allemaal in real time.

04

Doormiddel van Intelligeng Process Automation worden er in deze stap suggesties gemaakt voor het ondernemen van acties richting het optimaliseren en/of automatiseren van het bron systeem/systemen. Naast suggesties kan de automation engine ook zelf actie ondernemen.

05

De laatste stap van het proces monitort de implementatie van de automatisering zodat het continu kan worden verbeterd. De zogenaamde execution gaps en fricties worden verwijderd, capaciteit wordt verbeterd, en er is een nieuwe en stabiele oplossing voor schaalbaarheid waarmee doelstellingen kunnen worden behaald.

Het resultaat: een systeem/systemen die flexibel genoeg zijn om zich zelf aan te passen aan situaties en dat kan leren na verloop van tijd.

Wat doet het?

Process Mining maakt als het ware een ‘X-ray’ oftewel een röntgenfoto van het feitelijke process. Het visualiseert daarmee alle varianten, vertraging, frictie, doorlooptijden, etc. Je krijgt dus een enorm goed en vooral volledig objectief overzicht van het werkelijke procesverloop. Dit vertaalt zich naar ‘actionable insights’. Oftewel inzichten die je kunt inzetten en waar je bijvoorbeeld intelligent automatisering voor kunt ontwikkelen.

Wat is het doel?

De inzichten die je verkrijgt met process mining helpen je om heel gericht je processen te gaan verbeteren, frictie weg te nemen en daarmee je executie capaciteit te optimaliseren en/of vergroten. Oftewel; je kunt efficiënter, effectiever en schaalbaar opereren.

Er zijn legio voorbeelden van toepassingen. Een veelgebruikte inzet is rondom case management en customer service management. Andere voorbeelden tref je binnen SalesHR, IT, GRC en Marketing

Wat heb je nodig?

Om met Process Mining aan de slag te gaan heb je vooral data nodig. Dit noemen we ook wel ‘event-data’ of een ‘event-log’. Dit is een dataset die minimaal de volgende drie kolommen bevat:

  1. Case-IDs
  2. Activiteiten
  3. Timestamps

Met deze minimale set kun je een proces (automatisch) visualiseren. Het geeft je inzicht in de doorlooptijden, varianten, connecties, etc. Wil je echter serieus met Process Mining aan de slag dan is meer data natuurlijk noodzakelijk. De data worden vervolgens ingezet om enerzijds de analyses beter uit te voeren, en vooral om een vollediger beeld te schetsen. Anderzijds kun je met de data intelligent automation inrichten of bijvoorbeeld RPA tripleren. Deze vormen van automatiseren stellen je in staat om de processen daadwerkelijk te optimaliseren en daarmee executie capaciteit vrij te spelen, een betere dienstverlening te realiseren en vooral schaalbaar te opereren.

“Process Mining stelt je in staat om dwars door het process te kijken Zoals een X-ray”

What is Process Mining?

Ervaren hoe dé tool voor loyalere klanten en hogere efficiëntie eruit ziet?